Pärlor – smycken & mat

Innan jag fick höra talas om tapioka-pärlor så visste jag inte ens att det fanns. De enda pärlor jag har kommit i kontakt med är pärlor som används till smycken eller för barn när de gör pärlplattor. Min nyfikenhet väcktes av dessa pärlor när jag kom över en blogg efter att ha sökt på vanliga pärlor för smycken. Jag har nämligen haft pärlor som en stor hobby nu under coronapandemin när jag varit hemma mycket. Hur som helst, så letade jag efter nya glaspärlor och ramlade då över dessa tapioka-pärlor. Kan man tillverka smycken av pärlorna? Svar nej, men dessa används i matlagning. Ska förklara längre fram.

Tapioka pärlor

Tapioka är en stärkelse som urvinns av växten ”Manihot esculentas” rot och som ofta säljs i form av runda gryn (pärlor) för att sedan användas precis som äkta sagogryn. Tapioka-pärlorna används ofta i den asiatiska matlagningskulturen och är små och genomskinliga kulor utan smak. De används mest som ersättning för annan stärkelse. Det finns att köpa i asiatiska butiker men det finns även i välsorterade vanliga matbutiker. Det är inte bara i matlagning som tapioka-pärlor används utan också i te. Det finns ett namn för detta och det är ”boba” (bubbel-te) som är en söt blandning av te med tapioca-pärlor på botten och serveras mer som en efterrätt. Det som skiljer dessa pärlor åt från de vanliga är att de är svarta. Asiatiska kockar brukar använda den svarta sortens pärlor i en mängd olika recept.

Svarta tapioka-pärlor

De svarta pärlorna är gjorda av kassavarot och karamellrot alternativt brunt socker, men då blir pärlorna mer bruna än svarta till utseendet. Pärlorna får den karakteristiska svarta färgen när de tillagas. Svarta tapioka-pärlor är något större än en ärta och större än ”vanliga” tapioka-pärlor.

De svarta tapioka-pärlorna är också en ingrediens i flera olika asiatiska efterrättsdrycker men går att äta utan något annat än enbart strösocker.